I tu què en penses?

Blog d'actualitat amb comentaris personals sobre la informació que publiquen els mitjans de comunicació...

domingo, junio 10, 2007

Gaia es col·lapsa



Des de que va existir la vida a la Terra, inclús abans i tot, s’han produït canvis constants en l’entorn, el clima, la matèria i l’espai exterior. El canvi és una part essencial de la vida i la Terra necessita adaptar-se i evolucionar igual que la resta d’éssers que poblen cada un dels seus racons.
Els científics que han dedicat la seva vida a l’estudi d’aquestes modificacions i qualsevol persona que conegui les tesis o estigui al corrent de les principals problemàtiques del nostre planeta coneixerà dades on es veu que en els últims anys s’ha produït un creixement exponencial dels residus (de tot tipus) i això ha fet accelerar l’avanç del conegut canvi climàtic. Les raons son diverses, però hi ha certs factors que clarament han influït a propiciar el fenomen que a dia d’avui ha posat en alerta als experts en la matèria i a les autoritats governamentals. L’energia nuclear creada per la fissió nuclear a mitjans del segle XX va posar de manifest la capacitat humana de modificar els elements per benefici propi, un invent de dimensions increïbles i que a dia d’avui es una de les principals fonts d’energia arreu del món. No va ser fins uns anys més tard quan els accidents nuclears van esdevenir polèmica arreu del món, Espanya va ser víctima del primer accident nuclear de la història a Palomares i Ucraïna (llavors Unió Soviètica) va viure el 1986 una de les catàstrofes més grans amb l’accident de la central nuclear de Txernòbil creada tres anys abans.
La radiació que van propagar-se a l’atmosfera es calcula que va superar unes 500 vegades la de la bomba atòmica llançada a Hiroshima el 1945.Les conseqüències en la població i els territoris son encara difícils de concretar, però les prediccions més pessimistes dels ecologistes semblava que trobaven amb Txernòbil una forta base a les seves teories.
Avui es torna a parlar de Txernòbil, vint anys desprès poblacions afectades pel núvol tòxic encara son víctima de la radiació i l’esperança de vida en alguns llocs no supera els 50 anys. Reobert el debat sobre l’energia, on els artistes organitzen gales i es posicionen a favor de les polítiques d’estalvi d’energia, El Festival internacional de cinema del medi ambient a Catalunya, els acords internacionals per reduir emissions de CO2 i buscar fonts d’energia alternativa son un clar exemple de la preocupació que s’ha generat entorn del nostre planeta.
La plaga humana, com alguns diuen es descontrola i la nostra Gaia s’ofega; encara hi ha temps per frenar el consum i replantejar la situació enfront el medi tot i que per alguns els canvis son irreversibles. El que cal, diuen els experts, es una suma de petits sacrificis al costat dels grans canvis per part de les branques superiors del poder que ajudin a regular i restablir, en la mesura del possible el nostre habitat. La cimera del G-8 d’aquests dies demostra les dificultats i endarreriment polític que es viu sobretot pels interessos econòmics que encara genera l’energia nuclear.